Odabir / modifikacija kućišta - HAF X

poruka: 7
|
čitano: 4.203
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
offline
Odabir / modifikacija kućišta - HAF X

Buenas noches compadres, ili tako nekako...

Imam par pitanja u vezi nabave novog kućišta (i eventualne sitne modifikacije) za novu konfiguraciju koju slažem (inače prvu nakon 10 godina). Molim STRUČNE i dobro INFORMIRANE (dakle basically hardware geekove bez života :) )  da odgovore, i to tek nakon što PAŽLJIVO PROČITAJU pitanja. Ako vam se ne da sve čitati onda odgovorite samo na pitanje #1.

I jedna mala napomena za lock-happy modove (to je geekovski ekvivalent trigger-happy revolveraša, također pate od svrbljivih prstiju i vole bez razloga obarati nevine ljude) kakvih na ovom forumu ima obilje, proučio sam postojeće threadove na temu (uključujući onaj savjetnik za odabir) i nisam našao praktično ništa korisno.

 

1. Prvo i najvažnije pitanje je koje kućište odabrati - ali prije nego poskočite odgovoriti trebate znati sljedeće. Već imam dobrog kandidata (Cooler Master HAF X) koji skoro savršeno zadovoljava sve kriterije koje tražim osim dizajna, koji je malo previše macho-militaristički za moj ukus. Ono što tražim od vas su samo prijedlozi (proizvođač, model i eventualno koji komentar) alternativa koje jednako dobro (ili još bolje) zadovoljavaju kriterije koje ću navesti a imaju i prihvatljiviji dizajn. Ne morate se pretjerano truditi uvjeriti me (to će recenzije učiniti) ali ne bi škodio koji argument (meni je to i to super jer to imam godinama nije argument). Tražio alternative po Internetu jesam, ali su uglavnom katastrofalno pale na nekom od kriterija, a ima ih jednostavno previše na tržištu (i od poznatih i od nepoznatih proizvođača) za sve detaljno pregledati. Dakle kriteriji :

*tražim full tower kućište (u biti konfiguracija koju planiram bi vjerovatno mogla stati i u dobar mid tower, ali želim imati rezervu prostora i hlađenja za buduće ekspanzije, kao eventualno dodavanje još koje grafičke ili HD-a, a najvažnije želim se osigurati da se više NIKAD ne moram mučiti sa manjkom prostora, tijesno naguranom šumom kabela, pregrijavanjem i prašinom, kao što mi se događalo sa mojim starim mid towerom)

*što veće, prostranije i masivnije to bolje (masa nije bitna jer neće ići na nikakve LAN partye, neće se micati sa stola tako da nikakvi kotačići ili ručke nisu potrebni ni poželjni)

*što bolji protok zraka (dakle što više built-in fanova, sa što većim volumenom protoka, i što bolje organiziranim tokom zraka kroz kućište)

*što bolja izolacija od prašine (dakle positive internal pressure, i po mogućnosti built-in dust filters)

*I/O portovi, power / reset botuni, power / HD LED-ice i tako to se MORAJU nalaziti na prednjoj a ne na gornjoj strani kućišta, jer kućište će stajati na stolu i ne želim se morati dizati svaki put kad želim uštekati / ištekati USB stick ili tako nešto (na žalost na ovom kriteriju pada veći dio big towera jer proizvođači valjda pretpostavljaju da će ih korisnici držati na podu ili u odjeljku stola za tu namjenu pa stavljaju portove odozgo)

*dizajn - volio bih nekakav cool high tech look recimo, HAF X mi izgleda kao nešto što je dizajnirala američka vojska da preživi WW3 u nekom vojnom nuklearnom skloništu ili NORAD-u, mislim da bih se mogao naviknuti na taj look s vremenom, ali mi ipak idu sline kad vidim ona neka NZXT kućišta recimo a i Alienware i Lian Li su imali neke lipe dizajne ako se dobro sjećam (ali oni uglavnom padaju na drugim kriterijima)

*vratašca na prednjoj strani kućišta su nepoželjna, jeste da poboljšavaju izgled ali su jako nepraktična ako želiš dodavati na prednjoj strani ventilatore, DVD/BR drive, USB hub / card reader itd.

*built-in hot-swap bays i built-in dust filteri su jako poželjni, a traže se i svi ostali dobri featurei modernih kućišta (thumb-screws inside & outside, toolless 3.5" & 5.25" bays, rubber grommets, dobre nogice itd.), prozori i rasvjeta nisu mi napeti ali ako već ima može

 

2. Ovo pitanje je puno jednostavnije od prošlog - za koju kitu cvijeća je HAF X trenutačno dostupan SVAGDJE na svijetu OSIM kod nas !?

Po CM siteu ovaj model je i dalje aktualan, i dalje flagship HAF serije, i začudo nije zamijenjen novijim modelom ni 4 godine nakon releasea. U Americi je širom dostupan u svim webshopovima, isto tako i Engleskoj i Njemačkoj, a ima ga obilato i u Srbiji (po njihovoj varijanti Jeftinije.hr ima ga dugi niz hardware dućana, samo šteta što nisu u EU). Kod nas međutim je došao u sve glavne hardware dućane 2010. ali ubrzo kasnije nestao (istina mnogi od njih su propali zadnjih godina), i sad koliko vidim nema ga nigdje u HR (gleda sam na siteove svih glavnih hardware dućana kod nas, na Jeftinije.hr i Njuškalo). Zar smo toliko u banani što se tiče dućana hardwarea ?

Mislim da bi mi je trenutačno najjeftinija opcija jedan njemački seller na Amazon.UK, ali ako neko ima jeftiniju opciju (<1300 kn with shipping & daždbine) please enlighten me.

 

3. Znam da na ovom forumu ima velika grupa (ili subkultura sociološkim rječnikom :) ) okorjelih case-moddera, i sad mi treba vaša pomoć oko par mogućih modifikacija na HAF X. Inače nisam uživljenik u case-modding ili DIY općenito, ali znam modificirati / nadograditi / izraditi nešto kad kupovno nije zadovoljavajuće. HAF X mi je skoro idealan ali bi htio popraviti par nedostataka ako ga kupim (a vrlo vjerovatno hoću) pa tražim bilo kakve savjete tipa kako to izvesti ili kako to učiniti na bolji način ili što učiniti umjesto toga.

 

a) Kao prvo kućište dolazi sa opcionalnim kotačićima ali ja ih ne planiram stavljati jer ne želim da mi se kućište kotrlja po stolu, a čak i ako se ti kotačići mogu zakočiti pare mi pretjerano visoki i ne baš stabilne baze za visoko i teško kućište. Bez njih kućište stoji skoro flat na stolu (ima neka kao 4 gumena jastučića odozdo ali oni su toliko tanki i jadni da skoro ništa ne odižu kućište sa podloge, pa bi zrak teško ulazio u PSU fan i eventualni bottom intake fan). Zato bih ja stavio 4 klasične valjkaste nožice (recimo crne ili srebrne boje, metalne, 2-3 cm visine) koje bi zavidao na rupe predviđene za vide od opcionalnih kotačića, samo bi morao naći takve nožice sa gornjom bazom koja ima rupe za vide na tačno odgovarajućoj udaljenosti. Računam da bi se to vjerovatno moglo naći u onim velikim dućanima sa kućanskom opremom i alatima (Brodomerkur, Baumaxx, Građa Solin) ili možda i na FrozenCPU. Ako znate tačno di naći takvo što (u biti nožice za namještaj) ili imate bolje rješenje guknite...

 

b) HAF X dolazi sa crvenom LED rasvjetom na front intake fanu, što izgleda malo zlokobno i prijeteće. Ja bi isključio napajanje za tu LED-icu, stavio jedan onaj self-adhesive LED strip (tamno plave boje, sa eBay-a šta imaju molex konektor za napajanje i samo se lijepe na površinu) oko prozora kućišta sa sve 4 strane (ali tako da se samo svjetlo ne vidi izvana direktno nego rasvjetljava kućište), i onda spojio prekidač za LED rasvjetu koji HAF X ima ugrađen na front panelu na taj LED strip (čisto tako da mogu lako uključiti kad želim viditi unutar kućišta jel svi fanovi lipo rade ili nekome pokazivati kako je moćno, a inače bi ga vjerovatno drža isključeno većinu vremena da mi ne blješti u oči). Sve bi to trebalo biti jednostavno osim tog prekidača, ima neki how-to video na YouTube-u po kojem je taj prekidač zafrknut jer valjda preko njega ide i napajanje za sami ventilator ili tako nešto. Ako je neko odi radio takvo nešto pa ima koji koristan savjet...

 

c) U profesionalnim recenzijama ovog kućišta piše da svi intake fanovi dolaze sa filterima za prašinu što je super. Međutim većina korisničkih recenzija / komentara na siteovima kao Amazon ili po hardware forumima kaže da su ti "filteri" skoro beskorisni jer je to u biti metalna rešetka sa povelikim rupicama, tako da je potrebno nešto dodatno za efikasnije spriječiti ulaz prašine (a ja bi definitivno rađe se malo pomučio jednokratno nakon nabave nego svako malo otvarao kućište i čistio ga, idealno ne želim otvoriti kućište nakon što ga sredim bar 5 godina, a nadam se koristiti ga 15 godina). E sad na FrozenCPU i drugdje ima neki set filtera custom made za HAF X od neke kompanije kojoj zaboravih ime, međutim ti filteri koštaju krajnje luđačkih 70$ odnosno 70 funti u UK, to mi ne pada na pamet plaćati za običnu mrežicu. Onda ima generički filteri raznih tipova i dimenzija, međutim svi su uglavnom četvrtasti a za neke otvore HAF X mi trebaju razni drugi oblici. Pa sam mislio da napravim sam neke kao što sam vidio jedan tip na netu da je učinio, ima materijal za filtere na FrozenCPU (iako skup) a pretpostavljam da bi bilo kakva fina metalna mrežica (kao ono što se stavlja na prozore protiv komaraca) bila dobra za tu svrhu ? Palo mi je na pamet da upotrijebim tkaninu vrećica za usisivač ali to bi vjerovatno preslabo propuštalo zrak i izgledalo ružno... Od čega vi radite DIY filtere i kako ih fiksirate ? Mislio sam da na donji otvor kućišta (di je PSU) i najveći stražnji otvor (ne računajući onaj di je ispušni ventilator) stavim izvana mrežicu i zalijepim je po rubovima (tu se ne vidi pa ne mora izgledati apsolutno savršeno), tako bi mogao lako usisavati prašinu izvana bez otvaranja kućišta. Na front intake fan i 5.25" bays (koji su šuplji) bi stavio mrežicu iznutra (nekako bi fiksirao na plastični okvir prednjeg lica), to se sve vadi lako za čišćenje, isto tako za gornja dva ventilatora (tu neće biti intake pa više radi padanja prašine kad je komp isključen). Najproblematičniji je je side fan, njega bi odvidao pa montirao mrežicu pomoću tih istih vida između njega i vanjske rešetke, i onda ga vratio na mjesto, nakon čega filter ne bi više uopće vadio (jer je prekomplicirano) nego bi ga usisavao izvana kućišta. Mislim da to sve mogu izvesti ali ipak savjete o materijalu i izvedbi molim...

 

d) Ovi filteri za prašinu će vjerovatno bar malo smanjiti protok zraka, pa će možda biti potrebno (samo testiranje će pokazati) dodati još intake fanova da bi se održao dovoljan protok zraka za hlađenje i pozitivan tlak zraka (jedan tip na netu kaže da je poremetio pozitivan tlak i zbog toga kasnije našao hrpu prašine oko otvora di nije bilo ventilatora kao i gnijezdo živih pauka unutar kućišta, jezivo !). Postoje tri opcije - jedna je dodavanje intake ventilatora na dno kućišta, međutim to možda neće biti moguće ako PSU bude previše dug (rešetka sa rupicama ne ide dužinom cijele donje strane). Druga je dodati intake fan na prednji dio gornje strane kućišta gdje je predviđeno mjesto za to, to je lako ali nisam siguran koliko bi koristilo s obzirom da je stražnji ventilator na gornjoj strani ispušni. Pretpostavljam da bi dio toka išao direktno iz jednog u drugi (beskorisno) a dio ipak malo niže kroz CPU cooler gdje bi ipak bio koristan (CPU cooler planiram da puše prema stražnjoj strani kućišta gdje je ispuh). Treća mogućnost je dodati ventilator na prednju stranu, međutim klasični 3-slot vertikalni veliki ventilator za tu svrhu ne pali (HAF X ima 4 5.25" slota ne računajući hot-swap bays, od toga ću bar 2 ili 3 koristiti, za BR drive, USB hub / card reader i možda neki fancy LCD fan kontroler), one shrotove sa 3 sićušna vertikalna ventilatorčića u jednom 5.25" slotu ne želim koristiti jer to je malo hlađenja a puno buke i gnjavaže, pa bi stavio jedan od onih rijetkih 5.25" slot coolera sa horizontalnim velikim ventilatorima ili valjkastim turbinama, kao onaj Evercool turbinski cooler recimo (izgleda hebeno, radi efikasno i relativno tiho, samo se recenzije ne mogu nikako složiti je li isključivo intake ili isključivo ispušni !?). Bilo kakvi korisni komentari na ove zamisli su dobrodošli.

Kad smo već kod ventilatora, imam jedno možda malo idiotsko početničko pitanje. Da li se svakom klasičnom ventilatoru za hlađenje kompjuterskih kućišta (dakle osim ovakvih bizarnih sa valjkastom turbinom kao Evercool) može obrnuti smjer puhanja (recimo ispušni u intake) jednostavno obrtanjem polariteta istosmjernog napajanja koje mu dovodimo ?

 

e) Nisam siguran želim li to uopće raditi ali neki na netu kažu da su power / HD LED-ice na HAF X neugodno blještave i iritantne pa su stavljali druge pa čak i mijenjali boje. Pretpostavljam da nije preteško nabavit recimo plavu i zelenu LED-icu sa eBay-a, izvadit ove i vezat žičice iz napajanja na te ?

 

Brale svojski sam se umorio dok sam ovo sve napisao... Nadam se da će bar netko dati si toliko truda da pročita i odgovori na ponešto, a ako ne bar sam stavio svoje misli na papir za sebe... U svakom slučaju sad odoh na zasluženo (i overdue) spavanje.

 
0 0 hvala 0
16 godina
offline
Odabir / modifikacija kućišta - HAF X

Evo na brzinu cijena 167 eur ako ide direktno u Split ( DHL ) . Ako ide npr u Zg onda je cijena 152,91 pa možda da naručiš u zg kod nekog pa ti onda on pošalje pa uštediš nešto.

Cijena ti je na Computeruniverse 

Danas je tesko biti glup jer je konkurencija prevelika!!!
Moj PC  
0 0 hvala 1
12 godina
neaktivan
offline
Odabir / modifikacija kućišta - HAF X

nanoxia deep silence 3 ako želiš tiho jeftino i kvalitetno s ugrađenim fan kontrolerom

 

corsair obsidan 750d

 

ili ako preferiraš look corsair graphite 760t

 

također savjetujem da pogledaš novi antec ili fractal design

 

moj odabir prije je također bio haf x uz 922 no sad pucam na 750d build je bolji i ljepši

 

A true man is not how much liquor he can drink,nor how much asses he can whip,a true man is how he takes care of his family and handles himself in crisis.
Poruka je uređivana zadnji put sri 10.12.2014 21:23 (Ikarus01).
 
0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
offline
Odabir / modifikacija kućišta - HAF X

Hvala vam obojici na pomoći, makar sam se nadao da će malo više ljudi se naći da ponudi odgovore (a istovremeno sam se bojao da neće nitko)...

 

Patrick hvala puno na prijedlogu tog webshopa, dosad sam švabe gledao samo na Amazon.de i eBay.de a tamo iz nekog razloga skoro nitko ne shippa ovamo, međutim ti si me inspirirao da pogledam na idealo.de (bacio sam pogled i na idealo.it i idealo.fr ali ništa korisno) i tamo sam naša dva švapska webshopa koji imaju HAF X raspoloživo i jeftino, ovaj tvoj i još jedan koji mislim da ima malo niži shipping cost, vjerovatno ću uzeti iz jednog od njih.

 

Ikarus, pogleda sam na brzinu tvoje prijedloge ali uglavnom ne odgovaraju nekim od najbitnijih kriterija koje sam postavio (nisam siguran jesi li ih pročita), ali ipak hvala.

Što se tiče Fractal Designa, njihovi big toweri Define R5 i ARC XL su oba značajno manji od HAF X, slabije provjetreni (ARC XL ima dosta ventilatora ali manjih od HAF X), oba imaju portove odozgo (kao što rekoh to mi je big no-no) a nisu mi ni baš nešto lijepo dizajnirani.

Corsair Graphite serije mi je prelijepa, a kvake na side panelima su genijalno praktične, međutim opet svi big toweri imaju portove odozgo a i ventilatori su redom manji nego na HAF X.

Corsair Obsidian 750D (ostale Obsidiane nisam ni gledao jer im je cijena čisto luđačka) ne izgleda loše (iako nije ni baš posebno lijep) i ima portove sprijeda, ali ipak mi je HAF X bolje riješena prednja strana sa jednim velikim ventilatorom i 2 hot swap bays nego 2 manja ventilatora koji zauzimaju veći dio prednje strane.

Nanoxia Deep Silence je div od impresivnih 21 kg, još je veći od HAF X i pari mi da bi se mogao mjeriti sa njim po hlađenju, i čini se da ima prave filtere za prašinu, međutim opet portovi odozgo !

Antec ima miljun kućišta, moraću ih još malo pogledat neki drugi dan...

Nijedno od ovih kućišta koliko vidim nema hot swap front bays kao HAF X. Ali zato praktično svi imaju funkcionalne i lijepe nožice, za razliku od HAF X koji dolazi sa onim glupim kotačićima pa ću se morati mučiti da nađem odgovarajuće nožice. Čudno da takvu sitnicu nisu mogli ubaciti u inače izvrsno promišljeno i dizajnirano kućište...

 
0 0 hvala 0
11 godina
online
Odabir / modifikacija kućišta - HAF X
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
offline
Re: Odabir / modifikacija kućišta - HAF X
picajzla0707 kaže...

 

Prokleto lijepo kućište... Moraću pogledat jel šta valja.

Nevjerovatno koliko proizvođača i modela kućišta ima, recimo sa HD-ima, CPU-ima i grafičkim karticama je puno jednostavniji izbor...

11 godina
online
Odabir / modifikacija kućišta - HAF X

meni osobno je phanteks bio prvi izbor (enthoo pro verzija), no malo preskup, pa sam za pola cijene uzeo ništa manje kvalitetnog fractala (arc verziju koja nema vratašca, koja ne volim i ima bolje prozračivanje uz filtere na svim otvorima) i pošto meni ne smetaju portovi s gornje strane izuzetno sam zadovoljan

 

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice